Triangle – Υστέρνι
Φωτογραφίες
Είδος
Εξοχικές Κατοικίες
Τοποθεσία
ΥΣΤΕΡΝΙ , ΠΑΡΟΣ
Είδος
2019
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
REACT ARCHITECTS_ ΝΑΤΑΣΣΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ _ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΑΚΗΣ- ΑΤΤΙΑΝΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ - ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΙΑΣ
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΥΛΛΑΚΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ _OUTSIDE
ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
HALO
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ
ΣΟΦΙΑ ΦΙΚΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΜΒΑΚΗΣ
Το ysterni traɪæŋɡəl βρίσκεται στον οικισμό του Υστέρνι στην Πάρο και σε κοντινή απόσταση από αυτό εντοπίζονται απομεινάρια της βίγλας φρυκτωρίας του Υστερνίου. Ήταν μία από τις 11 που αποτελούσαν το δίκτυο επικοινωνίας Τήνου-Μ. Ασίας κατά τη μυκηναϊκή εποχή. Οι φρυκτωρίες ήταν σταθμοί μετάδοσης τοποθετημένοι σε λόφους και βουνά στους οποίους οι υπεύθυνοι επικοινωνίας άναβαν πυρσούς με στόχο να στείλουν άμεσα τα κωδικοποιημένα μηνύματα της εποχής. Ακολουθώντας την χωροταξία των φρυκτωριών η κατοικία τοποθετείται στο λόφο του Υστερνίου. Έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό για την μέγιστη αξιοποίηση του φωτός και την προστασία από τους έντονους βόρειους ανέμους που χαρακτηρίζουν το κυκλαδίτικο νησί.
Το οικόπεδο είναι τριγωνικό, το οποίο είναι παράγοντας άλλοτε αποτρεπτικός για τη διάταξη των χώρων με τις οξύς και κλειστοφοβικές γωνίες που προκύπτουν. Εν αντιθέτως η συγκεκριμένη κατοικία με τις ελεύθερες κατόψεις καταφέρνει να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο και να το κάνει το κεντρικό στοιχείο του σχεδιασμού υπερτονίζοντάς το.
Χρησιμοποιώντας και τα στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής ανάλογων κτισμάτων , σχεδιάσαμε μία κατοικία που εναρμονίζεται πλήρως με το τοπίο με τις αρχές τις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που στόχος της είναι το μικρότερο αποτύπωμα του κτιρίου στο περιβάλλον.
Αν και προσανατολισμένη προς τη θέα, η κατοικία έχει μία εσωτερικότητα που αποπνέει γαλήνη, καθώς εμπνέεται από τα κυκλαδίτικα μοναστήρια. Ο μεγάλος όγκος ενός ενιαίου κτίσματος κατακερματίζεται σε μικρότερους όγκους. Κατά αυτόν τον τρόπο η προσαρμογή του κτιρίου στο τοπίο είναι αρμονική και ο όγκος της κατοικίας είναι σημαντικά μικρός. Γίνεται εκμετάλλευση του αυλείου χώρου που ενώνει τους ξεχωριστούς όγκους με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου οικιστικού συνόλου.
Η είσοδος στη βορειοδυτική πλευρά σηματοδοτείται με διακοπτόμενα πατήματα που ορίζουν μαζί με την ελιά τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η κατοικία. Οι χώροι διημέρευσης αναπτύσσονται στη δεξιά πλευρά του άξονα σε ελεύθερη κάτοψη και οι χώροι διανυκτέρευσης και φιλοξενίας αναπτύσσονται στην αριστερή, σε μικρότερους ανεξάρτητους όγκους.
Έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε κάθε μορφολογικό στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στο κτίριο εξυπηρετώντας τις ανάγκες του σύγχρονου κατοίκου. Ο σχεδιασμός των ανοιγμάτων συνδυάζεται με το αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτιρίου. Το στοιχείο της επανάληψης και της τυποποίησης των ανοιγμάτων κυριαρχεί στο σχεδιασμό. Επίσης, η πέργκολα στον χώρο του bbq τονίζει με τη σειρά της της τριγωνική μορφή του κτιρίου.
Συμπερασματικά, η τριγωνική διάταξη, οι λιτοί όγκοι, η χρήση της πέτρας και του ξύλου, η οικονομία των σκληρών επιφανειών έρχονται να υπογραμμίσουν την αρχετυπική μορφή της συγκεκριμένης κατοικίας. Η αρχιτεκτονική του τοπίου ενσωματώνεται στο έργο καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα του κτιρίου με βλάστηση και αφήνοντας ανέπαφο το μεγαλύτερο κομμάτι του οικοπέδου που διατηρεί την αρχική του βλάστηση.