Κλειστό Γυμναστήριο _Πάρος_ Ζευλάκι

Είδος

Δημόσια Έργα

Τοποθεσία

Παροικία,Πάρος,Κυκλάδες

Έτος

2002

+
/ 13

Κλειστό Γυμναστήριο _Πάρος_ Ζευλάκι

Είδος

Δημόσια Έργα

Τοποθεσία

Παροικία,Πάρος,Κυκλάδες

Είδος

2002

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

REACT ARHITECTS - GEM ARCHITECTS

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

MFP - ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ- ΤΕΥΧΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ

Το οικόπεδο βρίσκεται στη θέση Ζευλάκι στη Παροικία του Δήμου Πάρου με προσανατολισμό στη μεγάλη πλευρά Νοτιοδυτικό με θέα προς την Παροικία.

Στην είσοδο του κτιρίου δημιουργείται ένα μεγάλο φουαγιέ που περιλαμβάνει κυλικείο βοηθητικούς χώρους τουαλέτες, τουαλέτες Α.Μ.Ε.Α και αποθήκες .Μια μεγάλη υπόστεγη αυλή δημιουργείται μπροστά από τον χώρο εισόδου.

Από τον χώρο υποδοχής ξεκινούν δύο ράμπες που καταλήγουν στο επίπεδο των κερκίδων. Οι κερκίδες που δημιουργούνται μπορούν να εξυπηρετήσουν 340 άτομα.

Ο σχεδιασμός ενός μεγάλου κτιριακού έργου στους παραδοσιακούς οικισμούς των Κυκλάδων αποτελεί από μόνο του ένα δύσκολο και σημαντικό αρχιτεκτονικό θέμα.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής ανάλογων κτισμάτων , όπως μοναστήρια , σχεδιάσαμε ένα κτίριο με πολύσπαστο όγκο που προσαρμόζεται στο κυκλαδικό τοπίο.

Ο μεγάλος όγκος του Γυμναστηρίου διασπάται σε μικρότερους όγκους και με επίπεδα σε διαφορετικά ύψη που ενώνονται μεταξύ τους  με κεκλιμένα επίπεδα προσομοιάζοντας σε ανάλογα κτίσματα μεγάλων όγκων. Η αντιστοιχία των κεκλιμένων επιπέδων είναι αντίστοιχη των κλιμάκων είτε μέσα στους παραδοσιακούς οικισμούς ή σε αγροικίες.

Οι όγκοι ανεβαίνουν κλιμακωτά προς τον κεντρικό τμήμα του κτιρίου που αφορά το βασικό όγκο του Γυμναστήριου ,το γήπεδο καλαθοσφαίρισης. Οι χώροι του φουαγιέ καθώς και οι βοηθητικοί στεγάζονται χαμηλότερα μικραίνοντας το γενικό όγκο του κτιρίου στο απαραίτητο. Οι όγκοι αυτοί σοβατίζονται ενώ οι ψηλότεροι όγκοι επενδύονται με μεταλλικά φύλλα άσπρου χρώματος με σκοπό να συνδυαστούν με το σοβά.

Στη κάτοψη επίσης διατηρείται η βασική ιδέα των πολύσπαστων όγκων δημιουργώντας μικρές μετακινήσεις των τοιχείων . με αυτό τον τρόπο δεν έχουμε μία ενιαία όψη .

Ο σχεδιασμός των ανοιγμάτων συνδυάζεται με το αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτιρίου. Μακρόστενα ανοίγματα ξύλινα και τετράγωνοι φεγγίτες στα μεταλλικά τμήματα του κτιρίου. Το στοιχείο της επανάληψης και της τυποποίησης των ανοιγμάτων κυριαρχεί στο σχεδιασμό ακολουθώντας παραδοσιακά πρότυπα.

Όλα τα έργα

Επόμενο έργο