Κατοικία Π – Φάραγκας
Φωτογραφίες
Είδος
Εξοχικές Κατοικίες
Τοποθεσία
ΦΑΡΑΓΚΑΣ ΠΑΡΟΣ
Είδος
2010
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
React Architects – Νατάσσα Δεληγιάννη - Γιώργος Σπυρίδωνος-Θεοφάνης Καταπόδης
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ
Εύη Αναστασιάδου
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
MFP consulting engineers
ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
Χριστοφυλλάκης Νίκος
ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Μάρα Σπέντζα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ
Δημήτρης Καλαποδάς
Το οικόπεδο βρίσκεται στη θέση Φάραγγας της Νήσου Πάρου. Έχει προσανατολισμό στη μεγάλη πλευρά Νοτιοδυτικό με θέα προς την θάλασσα.
Το έργο αφορά μία εξοχική κατοικία με ξενώνες και κολυμβητική δεξαμενή
Η τοποθέτηση των κατοικιών γίνεται έτσι ώστε να αξιοποιείται η θέα προς τη θάλασσα. Γίνεται εκμετάλλευση του αύλειου χώρου με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου οικιστικού συνόλου. Η ανάπτυξη των όγκων είναι γραμμική και σε σχήμα Π γύρω από μία κεντρική αυλή όπως ανάλογα παραδοσιακά κτίσματα. Η κεντρική αυλή οργανώνει τις λειτουργίες δημιουργώντας ένα πυρήνα σε άμεση αναφορά στους κτιριακούς όγκους.
Στο κεντρικό κτίριο αναπτύσσονται, σε συνέχεια το καθιστικό η τραπεζαρία, η κουζίνα και το υπνοδωμάτιο. Η είσοδος στη κατοικία δημιουργείται στην νοτιοδυτική πλευρά με μια υπόσκαφη πορεία παράλληλα μ’ένα πέτρινο αναλημματικό τοίχο. Η πορεία οδηγεί στην υπαίθρια είσοδο με θέα το Αιγαίο.
Σε υψομετρική διαφορά τεσσάρων μέτρων τοποθετούνται δύο ξενώνες- studio με ανεξάρτητη αυλή. Η κολυμβητική δεξαμενή λειτουργεί σαν όριο μεταξύ των δύο κτιριακών ενοτήτων και η κλίμακα που αναπτύσσεται στην νότια πλευρά της δημιουργεί την πρόσβαση των δύο πλατωμάτων.
Όλες οι διαμορφώσεις γίνονται με τοπική πέτρα χωρίς αρμό και για την φύτευση επιλέγονται ενδημικά φυτά.
Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής ανάλογων κτισμάτων , σχεδιάσαμε ένα κτίριο που προσαρμόζεται στο κυκλαδικό τοπίο και συγχρόνως διασπάται με επίπεδα σε διαφορετικές θέσεις άμεσα προσαρμοσμένα με το έδαφος.
Κατά αυτόν τον τρόπο η προσαρμογή του κτιρίου στο τοπίο είναι αρμονική και ο όγκος της κεντρικής κατοικίας είναι ο δυνατόν μικρότερος. Η κατοικία από την ανατολική πλευρά είναι σχεδόν υπόσκαφη και ακολουθεί τη γεωμορφολογία αποφεύγοντας τις μεγάλες επιχωματώσεις και αλλοιώσεις του φυσικού τοπίου.
Η αρχιτεκτονική υποτάσσεται στο τοπίο και παράλληλα αξιοποιώντας στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, και του έντονου κυκλαδικού φωτός αναδεικνύει μια ιδιαίτερη μορφολογία και ογκοπλασία με φόντο το άνυδρο τοπίο και το απέραντο γαλάζιο.