Maison Kamari
Φωτογραφίες
Είδος
Εξοχικές Κατοικίες
Τοποθεσία
Καμάρι, Πάρος , Κυκλάδες
Είδος
2015
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ
REACT ARCHITECTS- ΝΑΤΑΣΣΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΥΛΛΑΚΗΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ
Damien Demedeiros – Bubble Kraft
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
DAMIEN DE MEDEIROS
ΦΩΤΟΡΕΑΛΙΣΜΟΣ - ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ
ΔΑΦΝΗ ΡΕΤΖΙΠΗ
H κατοικία βρίσκεται στον οικισμό Καμάρι της Νήσου Πάρου. Έχει δυτικό προσανατολισμό στη μεγάλη πλευρά, προς την θάλασσα και την Αντίπαρο. Οι όγκοι των κατοικιών παρατάσσονται γραμμικά προς την θέα και δημιουργείται μια αυλή προσαρμοσμένη στην κλίση του εδάφους στη νότια πλευρά.
Μια μεγάλη σκάλα συνδέει το εξωτερικό καθιστικό με το στοιχείο νερού. Στο δώμα διαμορφώνεται ένας χώρος ανάπαυσης με πανοραμική θέα προς το βουνό και τη θάλασσα επεκτείνοντας τον υπαίθριο χώρο στην οροφή της κατοικίας. Η σκάλα που οδηγεί σε αυτό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του σχεδιασμού.Η κατοικία τοποθετείται κατά μήκος μιας υπάρχουσας πεζούλας- αναβαθμού χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το υπάρχον πλάτωμα. Επισημαίνεται ότι έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην « πέμπτη» όψη δηλαδή των δωμάτων καθώς η κατοικία προσαρμόζεται στο φυσικό περιβάλλον.
Οι όψεις αναλύονται σε όγκους με χαμηλά ύψη, έτσι επιτυγχάνεται η πλαστικότητα της μορφής, ενταγμένη σε μία ενότητα αρχιτεκτονικής που υπακούει στον νόμο της σύνθεσης λευκών κυβικών όγκων. Ο σχεδιασμός των ανοιγμάτων συνδυάζεται με το αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του κτιρίου.
Στο εσωτερικό επικρατεί αντίστοιχη αισθητική προσέγγιση. Από κοινού με τους ιδιοκτήτες , ένα δίδυμο επαγγελματιών στον χώρο του κινηματογράφου, σχεδιάστηκαν χώροι στους οποίους κυριαρχούν τα υλικά κατασκευής όπως το ανεπίχριστο σκυρόδεμα στην οροφή και το βιομηχανικό δάπεδο, καθώς και οι κατασκευές από ξύλο σε χρώμα λευκό που αποτελούν συνέχεια των τοίχων. Η επίπλωση και η διακόσμηση συνδυάστηκε χωρίς να επιβαρύνει την Αρχιτεκτονική αφήνοντας ανέπαφο το κέλυφος αναδεικνύοντας τα επιλεγμένα κομμάτια επίπλωσης. Αντικείμενα vintage αλλά και επώνυμων σχεδιαστών Ελλήνων και ξένων με στόχο τη δημιουργία μιας αισθητικής άποψης που γεφυρώνει την αρχιτεκτονική με τον σχεδιασμό.
Ο μετασχηματισμός των μορφολογικών στοιχείων της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής με στόχο τη δημιουργία μιας μοντέρνας αρχιτεκτονικής γλώσσας αποτελεί , μαζί με την ένταξη στο φυσικό τοπίο, την κατευθυντήρια αρχή σχεδιασμού.