Σπήλαιο Αντιπάρου, Μελέτη Αξιοποίησης _ Αντίπαρος

Είδος

Δημόσια Έργα

Τοποθεσία

Αντίπαρος , Κυκλάδες

Έτος

2003

+
/ 14

Σπήλαιο Αντιπάρου, Μελέτη Αξιοποίησης _ Αντίπαρος

Είδος

Δημόσια Έργα

Τοποθεσία

Αντίπαρος , Κυκλάδες

Είδος

2003

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΕΛΟΥΡΗΣ

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΒΑΠΤΙΣΜΑΣ ΝΙΚΗΤΑΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΜΑΡΚΕΤΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΣΤΑΘΗΣ - ΠΕΤΡΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ - ΜΑΡΙΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ ΘΕΜΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΑΛΑΠΟΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Το σπήλαιο της Αντιπάρου βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Αντιπάρου ,καλύπτει έκταση 5.600 τ.μ,. Το βάθος μέχρι το τέλος της πρόσβασης του είναι  72 μέτρα.

Το σπήλαιο αποτελεί μοναδική φυσική κληρονομιά για το Νησί. Η πλούσια ιστορία του , το γεωλογικό και ιστορικό του ενδιαφέρον και ο σημαντικός και εντυπωσιακός διάκοσμος το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του είδους του στον Ελλαδικό χώρο.

Η επέμβαση αφορά την αποκατάσταση του Υπάρχοντος Μονοπατιού , την διαπλάτυνση επικίνδυνων τμημάτων , την δημιουργία καθιστικών για στάση και επόπτευση του χώρου .

Η διεύρυνση της πορείας γίνεται όπου είναι δυνατό και με τρόπο ώστε να μην απαιτούνται σύνθετες κατασκευές αντιστήριξης και να μην επηρεάζεται ο διάκοσμος του σπηλαίου. Τα πλατύσκαλα έχουν και χώρο καθιστικού για ανάπαυση .

Τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής επιλέχθηκαν ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή του έργου με τη μικρότερη δυνατή επέμβαση .

Η επέμβαση γίνεται στην ήδη υπάρχουσα πορεία με οπλισμένο σκυρόδεμα και επενδύεται στα πλατύσκαλα με χτενιστό Μάρμαρο Πάρου και στα σκαλοπάτια με ειδική αντιολισθηρή επίστρωση, επίσης σχεδιάσθηκαν ειδικές κατασκευές από ανοξείδωτο χάλυβα στις οποίες τοποθετήθηκαν οι Η/Μ υποδομές

Η μορφή και ο τρόπος κατασκευής του κιγκλιδώματος αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο της αρχιτεκτονικής μελέτης. Eπιλέχθηκε μία κατασκευή ανθεκτική, από ανοξείδωτο χάλυβα, που δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας μιας και είναι κεκλιμένη προς τη πλευρά του επισκέπτη.

Σε καμία περίπτωση και λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζει το σπήλαιο  ,γεωλογικές αστάθειες έλλειψη σταγονορροής κατεστραμμένο διάκοσμο , δεν θέλαμε να επιβαρύνουμε με κατασκευές το ήδη ταλαιπωρημένο χώρο.

Οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες γίνονται το βασικό θέμα παρατήρησης. Η πορεία ακολουθεί τον διάκοσμο του σπηλαίου χωρίς να τον αλλοιώνει.

Είναι σημαντικό η παρέμβαση να είναι εμφανής ώστε να γίνεται εύκολη η διάκριση μεταξύ του διακόσμου και της ανθρώπινης επέμβασης, η επιλογή αυτή έγινε συνειδητά ώστε να αναδειχθεί ο πλούτος και ο χαρακτήρας του Σπηλαίου ο χαρακτήρας του, και οι σημαντικές του ποιότητες.

Όλα τα έργα

Επόμενο έργο