In Media Res

Είδος

Εξοχικές Κατοικίες

Τοποθεσία

Παροικία,Πάρος,Κυκλάδες

Έτος

2019

+
/ 26

In Media Res

Είδος

Εξοχικές Κατοικίες

Τοποθεσία

Παροικία,Πάρος,Κυκλάδες

Είδος

2019

ΑΡΧΙΕΤΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

REACT ARCHITECTS – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ- ΝΑΤΑΣΣΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

ΝΑΤΑΣΣΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΑΚΗΣ – ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΓΙΑΣ

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΥΛΛΑΚΗΣ – MHX- MHXANIKOΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

React Architects - Interiors YRIA PAROS

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΗΛΙΑΣ ΧΑΝΔΕΛΗΣ

ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΕΙΣ

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η κατοικία βρίσκεται στον οικισμό της Παροικίας, ΝΗΣΟΥ ΠΑΡΟΥ.Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε έκταση  παραδοσιακό οικισμό των Κυκλάδων  ο οποίος εκτείνεται από την περιοχή του κάστρου στα όρια της ακτογραμμής μέχρι την εκκλησία της Εκατονταπυλιανής. Κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και υπάρχουν πολλά σωζόμενα ευρήματα στο διάβα των αιώνων. Χαρακτηρίζεται από μια μεσαιωνική πολεοδόμηση με στενά, δαιδαλώδη  σοκάκια, που αναπτύσσονται γύρω από την περιοχή του Κάστρου και σε κυκλική διάταξη γύρω από αυτό.

Οι μικρές Εκκλησίες καθώς και ο δρόμος με τα νεοκλασικά αρχοντικά συμπληρώνουν τη μοναδική πολεοδομική και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Τα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία των νεοκλασικών κατοικιών συμπληρώνουν την συνύπαρξη με παραδοσιακές μορφές και δημιουργούν ένα διάλογο διαδοχής μορφών  και χρωμάτων στη διάρκεια του χρόνου.

Η τοποθέτηση της κατοικίας εκμεταλλεύεται τον αύλειο χώρο με σκοπό τη δημιουργία ενός ενιαίου οικιστικού συνόλου. Οι όγκοι της κατοικίας βρίσκονται γύρω από μια προστατευμένη αυλή στο νότιο τμήμα του οικοπέδου στην οποία έχουν θέα το καθιστικό, η κουζίνα και τα δύο υπνοδωμάτια . Η βορεινή αυλή έχει όριο την περιμετρική μάντρα και από την άλλη την κουζίνα και τους αποθηκευτικούς χώρους. Στη νότια πλευρά και σε επαφή με το γειτονικό οικόπεδο διαμορφώνονται δύο χώροι εργαστηρίων καθώς και αποθηκευτικός χώρος.

Τα κτίσματα έχουν ελεύθερες κατόψεις με σκοπό το κτίριο να προσαρμόζεται το δυνατόν περισσότερο στον Παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς. Η κεντρική αυλή οργανώνει τις λειτουργίες δημιουργώντας ένα πυρήνα σε άμεση αναφορά με τους κτιριακούς όγκους. Η διάταξη παραπέμπει σε μορφές αρχαίων κατοικιών όπου το κέντρο του οικήματος ήταν η περίκλειστη αυλή.

Ο μεγάλος όγκος ενός ενιαίου κτίσματος διασπάται σε μικρότερους όγκους, άμεσα προσαρμοσμένο με τα γειτονικά κτίσματα και τις μορφές του οικισμού. Κατά αυτόν τον τρόπο αφήνονται ανέπαφες οι θεάσεις και οι οπτικές μέσα και από τις γειτονικές κατοικίες, βασικό στοιχείο συνύπαρξης με τον υπόλοιπο οικισμό. Ο περιμετρικός τοίχος που υπήρχε διατηρείται και αποτελεί το όριο μεταξύ κτιρίου και σοκακιού και γίνεται αντιληπτός στο πέρασμα του περιπατητή ,αποσπασματικά.Επισημαίνεται ότι έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην «πέμπτη» όψη δηλαδή σε αυτή των δωμάτων καθώς η κατοικία  είναι ορατή από τους γύρω εξώστες και τις βατές ταράτσες. Το φως και οι λευκές κυβιστικές μορφές δημιουργούν ένα διάλογο ορίζοντας τα κενά και τα πλήρη. Η σκιά και η διαδοχή κλειστών και ανοιχτών χώρων πίσω από ένα ψηλό μαντρότοιχο ορίζει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Δεν πρόκειται για μια «μοντέρνα» πουριστική διάταξη μετάφρασης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά για ένα διάλογο με την ανθρώπινη κλίμακά και την μυστηριακή πλευρά ενός οικισμού αιώνων. Οι μορφές και οι συσχετισμοί των χώρων αφήνουν ελεύθερη την ανθρώπινη παρουσία και ορίζουν την σύγχρονη κατοίκηση σε ένα παραδοσιακό οικισμό, απαλλαγμένο από μορφολογικά παιχνίδια και αναφορές,  όπως γινόταν και με τους παραδοσιακούς τεχνίτες. Το αφήγημα αυτής της ετερογενούς κατοίκησης παραμένει και είναι σκοπός, όπως γίνεται εδώ και αιώνες σε αυτόν τον οικισμό. Τα επίπεδα της μνήμης εναποτίθενται  το ένα πάνω στο άλλο, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή μέσα από διαδικασίες αιώνων, ο διάλογος είναι συνεχής μεταξύ κατοίκου και δομημένου περιβάλλοντος. Το Νοέμβριο του 2019 προστέθηκε ένας ακόμη χώρος κατοίκησης στη σύνθετη αλλά και  σοφή πολεοδομική οντότητα στην προσπάθεια συνύπαρξης και ένταξης στο προϋπάρχον ανθρωπογενές, δομημένο περιβάλλον .

Όλα τα έργα

Επόμενο έργο