Ξενοδοχείο Kaningos 21

Είδος

Εμπορικές Χρήσεις

Τοποθεσία

Πλατεία Κάνιγγος , Αθήνα

Έτος

2004

+
/ 15

Ξενοδοχείο Kaningos 21

Είδος

Εμπορικές Χρήσεις

Τοποθεσία

Πλατεία Κάνιγγος , Αθήνα

Είδος

2004

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ

META ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ

Δ.ΓΟΥΝΑΡΟΠΟΥΛΟΥ- Β. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ- Π.ΜΠΑΖΟΣ - Γ.ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ - Α. ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

LDK CONSULTANTS

ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

RETECH SA

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

PARASKEVI DESIGN

ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

ΚΙΜΩΝ ΧΟΥΡΣΟΓΛΟΥ

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

ΑΚΤΩΡ

Το Ξενοδοχείο «KANINGOS 21» βρίσκεται στην Πλατεία Κάνιγγος. To προϋπάρχον ξενοδοχείο κατασκευάσθηκε το 1965. Στο κτίριο έγινε στατική ενίσχυση και επανασχεδιάστηκε για να στεγάσει τη χρήση ενός ξενοδοχείου 150 κλινών τεσσάρων αστέρων.Στο ισόγειο του ξενοδοχείου χωροθετείται η reception και το bar. Στον Ημιώροφο δημιουργείται εστιατόριο και χώροι συνεδρίων. Στο δώμα δημιουργείται εστιατόριο με θέα προς το Λυκαβηττό και την Ακρόπολη.

Στόχοι της επέμβασης ήταν οι εξής:

Η δημιουργία μίας «τεκτονικής» αίσθησης στο κτίριο. Αυτή επιτυγχάνεται με την ενίσχυση της προοπτικής και του βάθους των ανοιγμάτων. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η εντύπωση ότι τα ανοίγματα έχουν προκύψει γλυπτικά μέσα από την αφαίρεση από τον συνολικό όγκο του κτιρίου.

Η δημιουργία ενός τοπόσημου για τη πόλη. Το κτίριο βρισκόμενο στον άξονα της φυγής της οδού Ακαδημίας σηματοδοτείται μέσα από τη ρυθμικότητα των επαναλαμβανόμενων ανοιγμάτων που προδίδουν τη χρήση του και την επένδυση των όψεών του με ένα πέτρωμα χοντροκόκκινου χρώματος από το Ιράν. Το κτίριο εντάσσεται στο περιβάλλον του, σε μία κεντρική πλατεία της Αθήνας που υπάρχουν αρκετά διατηρητέα κτίρια και κυρίως το Υπουργείο Εμπορείου, χωρίς να δείχνει ξένο.

Το συγκεκριμένο πέτρωμα που χρησιμοποιήθηκε μέσα από τη ποικιλία των χρωματισμών και των υφών του δίνει μια γήινη, θερμή διάσταση  στο κτίριο παραπέμποντας στην συγγένεια του τόπου μας με την Ανατολή και με αναφορά στα υπόσκαφα κτίσματα που συναντιούνται εκεί.

Ο χειρισμός του φωτισμού στην όψη ενισχύει τη διάσταση ενός κτιρίου που μεταμορφώνεται το βράδυ αποκτώντας μια άλλη όψη.

Η γλυπτική αντιμετώπιση των ανοιγμάτων έχει σαν στόχο την ενίσχυση της προοπτικής του βλέμματος από κάθε κυττάρο – δωμάτιο προς την πόλη και συγκεκριμένα προς τον άξονα φυγής της οδού Ακαδημίας.

Όλα τα έργα

Επόμενο έργο